How to voor pallet lounge bank kussens

How to voor pallet lounge bank kussens

Vorig jaar heeft Beun drie pallet banken gemaakt. Zeg je drie? Ik zie er toch vier?! Ja dat klopt maar van de vierde is de rugleuning los te halen, dan wordt het een tafel. Super handig als meubels multifunctioneel zijn aangezien wij een redelijk kleine achtertuin hebben. Zo kunnen we met iedereen chillen, maar kunnen we ook buiten eten. Maar waar het vandaag over gaat, die pallets zijn natuurlijk gewoon van hout en grof en hard. Dat lounged niet lekker. Dus wilden we kussens hebben.

Ledikant matrasjes

Weet je hoe breed een pallet is? Die is 120 cm. En een ledikant matrasje is 120cm lang! Daarnaast zijn de matrasje 60cm breed en dat is precies de afmeting voor de palletbank zoals wij hem hadden. Het is echt meant to be! En van ledikant matrasjes zijn er veel te veel in Nederland aangezien veel mensen een nieuwe kopen. Lang leve de up-cycling en dus op zoek naar oude matrasjes. Even speuren op marktplaats en een oproepje op de weggeefgroep op Facebook en we hadden binnen 24h 5 matrasjes! We hebben vorige zomer deze matrasjes gebruikt met oude hoeslakens, maar dit voldeed toch niet helemaal voor het lounge gevoel.

Hoe te starten

Ik hou er niet van patronen te gebruiken, daar ben ik geloof ik te eigenwijs voor. Daarnaast zijn alle matrasjes nét iets anders. Dit scheelt halve centimeters in hoogte, breedte of lengte maar voldoende om geen patroon te willen gebruiken. Wat hebben we nodig per kussen/matras:

 • Ledikant matrasje van 60x120cm.
 • Stof van minimaal 130cm breed en 140cm lang. Liefst een beetje stevig, ik gebruikte meubel stof.
 • Naaimachine.
 • Spelden.
 • Iets om de hoes te sluiten, knopen, drukknoopjes, klittenband of gewoon naald en draad.

En dan gaan we beginnen.

 • Klap de stof open(goede kant naar boven) en leg het matras erop. Klap de stof dubbel en spelt het af langs de lange zijde.
 • Beetje hossen en trekken en je matras komt er weer uit. De lange zijde kan je direct dicht naaien.
 • Nu ook de onderkant dicht naaien. Je hebt nu een soort jute zak, aan drie zijde dicht.
 • Aan de onderkant(dichtgenaaid) pak je de hoek en hier maak je ‘een oor’ van (zie foto). De naad moet zo lang zijn als dat je matras hoog is. Dit doe je bij allebei de onderkanten. Foto links is hoe je het spelt, rechts het resultaat als hij weer met de juiste kant buiten is.
 • Deze stap zou makkelijker kunnen, maar ik hou niet van meten 🙂 Ik doe nu het matras weer terug in de hoes. Bewonder even hoe mooi de onderkant al is geworden! Zorg dat het matras goed tot onderin de hoes zit. Nu kan je de bovenkant afspelden om de zoom te maken. Ik heb dit gedaan door de stof tot bijna de bovenkant door te trekken en om te vouwen. Dan vallen beide kanten als envelopje over elkaar (zie foto).
 • Ik heb nu ook direct de knoop gaten (op 1 kussen) en op de andere drie het klittenband afgetekend en vast gespeld (zie foto).
 • Het matras er weer uit sjorren en onder de naaimachine met die hoes (zoom & knopen/klittenband).
 • Nu het matras er weer in en je werk bewonderen, je bent bijna klaar!
 • Ik heb de randen als envelop dichtgevouwen en met een paar steken vast gezet, daardoor ziet het er wat strakker uit. Je kan er ook voor kiezen geen knopen etc te gebruiken en de hele hoes dicht te naaien met de hand.
 • Tijd om te chillen (of om aan het volgende kussen te beginnen).

Zelf heb ik al 15 jaar een naaimachine, maar pas sinds enkele maanden maak ik soms een succesvol projectje. Zoals ik eerder schreef gebruik ik geen patronen en alles is dus wat rommelig. Bij deze kussens is echt maar nihil naai ervaring nodig. Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je naaimachine werkt en gewoon gaat beginnen.

Heel veel lounge plezier! Je kunt de hele zomer (of het hele jaar) genieten van je zelf gemaakte kussens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *