Later als ik groot ben, wil ik een groentetuin

Later als ik groot ben, wil ik een groentetuin

“Later als ik groot ben wil ik kippen en een groentetuin”. Op mijn 19e had ik een echt eigen huisje maar toch kwamen de kippen en groentetuin er niet. Maar wanneer breekt dan het ‘nu ben ik groot’ moment aan? Het duurde nog een paar jaar en twee verhuizingen.

Maar nu we in Vlaardingen gesetteld zijn ga ik mij er toch eens aan wagen. De kippen zijn in augustus 2019 gekomen, daar zal ik later meer over vertellen. Op dit moment ga ik een poging doen een echte groentetuin op te zetten, met de nodige beperkingen aangezien we niet bepaald groot grond bezitters zijn, en ons domein ook nog willen gebruiken om te chillen, de kinderen te laten spelen en bijvoorbeeld fietsen neer te zetten of de was op te hangen. Onze woonkamer is op het zuiden en de achtertuin gebruiken we dan ook om te chillen en de was op te hangen. Dus moesten de kippen en de moestuin naar de voortuin, op het noorden en op de wind. Dit is voor kippen en moestuin niet ideaal!

We hebben het geluk dat we op de hoek wonen en haaks op onze tuin een straat, hierdoor hebben  we in de zomer bijna de hele middag zon. Maar voor bijvoorbeeld tomaten of aardbeien is dit echt niet voldoende om te groeien en smakelijk te worden. Dus ging ik op zoek en er blijkt nog best veel mogelijk in een moestuin op het noorden. Vooral Hollandse kost doet het goed en ook Aziatische groenten en verschillende soorten sla houden van wat minder zon. Zo heb ik een lijst gemaakt met wat er redelijk goed zou moeten groeien. In onze tuin komt:

 • Scherpzaad spinazie (niet tegen volle zon)
 • Nieuw-Zeelandse spinazie (is eigenlijk helemaal geen spinazie)
 • Asian snijsla mix
 • Witte dunsel snijsla
 • Amsterdamse primeurwortel
 • Rijnsburger zaaiui
 • Goldana Herfstraap
 • Rainbow Warmoes snijbiet
 • Groene broccoli
 • Breedblad volhart winter andijvie
 • Westlandse later boerenkool

En nog wat kruiden als twee verschillende soorten munt, basilicum, koriander en bieslook . Ik ga ook een poging doen met aardbeien en tomaten, maar die komen niet in de tuin op het noorden. En aan de noordelijkste rand staan ook twee peren bomen, een appel boom en drie bosbessen struikjes.

Onze voortuin is ongeveer 5x6m. Daar wilden we de kippen huisvesten en een groentetuin. Maar ook de motor moet hier staan en nog een paadje om de voordeur te kunnen bereiken. Dat was een flink gepuzzel en het komt er op neer dat we maar een kleine 4 m2 groentetuin hebben. Als je gaat zoeken wat je daarmee kunt kom je snel op square foot gardening, oftewel mini moestuin. Je tuin wordt verdeeld in blokjes van een vierkante voet (30cm x 30cm) en per vakje zaai je één soort groente. Op Pinterest zijn vele voorbeelden van deze tuinen en ook is makkelijk terug te vinden hoeveel planten je per soort in één vakje kan laten groeien. Een broccoli staat bijvoorbeeld graag alleen, en van wortels kan je 16 plantjes kwijt. Deze manier van tuinieren zal natuurlijk nooit een gezin kunnen voeden, maar het is wel heel leuk om ook uit je eigen tuin te kunnen eten!

Februari/maart is hét moment om te beginnen aan de moestuin, het is tijd om de grond te bemesten en een bekisting te maken. Over een weekje mogen de eerste zaadjes de grond in! Vandaag ga ik eerst de grond bemesten en een definitief plan maken voor de indeling van de tuin. Het is bij deze efficiënte manier van tuinieren belangrijk dat de planten in hoogte naar de zon staan zodat ze niet in elkaars schaduw komen. Ook probeer ik rekening te houden met de groei/oogst tijd zodat de tuin evenwijdig begroeit is, ook om de hoeveelheid zon per plant te bevorderen. Al met al een flink gepuzzel! Maar ik heb er wel heel veel zin in! Doe je ook mee? Als je nog goede ideeën hebt voor mijn schaduw / half zon tuin hoor ik het heel graag!

2 reacties op “Later als ik groot ben, wil ik een groentetuin”

 1. Wat leuk!! Mijn tip: de aarde in je moestuin bedekken met mulch. Zelf gebruiken wij houtsnippers. Dit helpt de grond om zichzelf te onderhouden. De grond wordt vruchtbaarder, op lange termijn steeds beter. Onkruid trek je er gemakkelijker uit. Water wordt lang vastgehouden waardoor je met warm weer minder hoeft te bewateren. Zomaar wat voordelen.

  Kijk deze documentaire eens (3 delen)
  https://youtu.be/YrqEbVXRSiY
  https://youtu.be/XGAKpyIgWG0
  https://youtu.be/YgXrbK6n218

  Succes!!!

  1. Wat een leuke tips! Dank je wel! Ik ga de documentaire zeker kijken.
   Ik ga mij er in verdiepen.

   Jullie groentetuin is vast veel groter dan de onze! 🙂 heerlijk hoor, geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *