Safety razor als milieuvriendelijke optie

Safety razor als milieuvriendelijke optie

Beun vindt het leuk om zich te scheren, en dan wel zoals het hoort met kwast en safety razor (Zo’n ouderwets scheermes met losse mesjes waarvan ik dacht dat iedereen ze alleen nog gebruikt werden om verf van de ramen te krabben). In onze badkamer ligt dan ook een kleine verzameling. Het duurde een tijdje voordat ik bedacht dat dit voor mij ook een hele goede optie was. En misschien ook wel voor jou?

Ik gebruikte altijd huismerk scheermesjes speciaal voor dames met zo’n verwisselbare kop. Grote kans dat je die zelf ook in huis hebt. Een cartridge scheermes worden ze genoemd. Voor de heren zijn ze blauw, grijs en zwart en voor de dames bijna altijd roze, hoe idioot, maar dat terzijde.
Ik deed ongeveer 3 weken met een cartridge mesjes en dacht dat dit de milieuvriendelijke manier was. Ik gebruikte tenslotte geen wegwerp mesjes en kende geen andere opties. Maar ja, Beun had natuurlijk een hele collectie mesjes die veel minder afval produceren! Het duurde even voordat hij mij overtuigd had, ik was vooral bang mijzelf open te halen en de weerstand kwam ook van het onbekende. Maar ooit toch maar eens gaan proberen en het werkt super!

De voordelen

  • Super milieu vriendelijk, het gebruiksdeel is een metalen/stalen/rvs mesjes zonder plastic of andere bijproducten. Er bestaat in Nederland naar mijn weten geen speciale inleverlocatie voor deze mesjes. Dus alsnog een restproduct.
  • Een safety razor (of krabber in het Nederlands) gaat jaren, zo niet levenslang mee.
  • Het is heel goedkoop. Een huismerk cartridge kost zo’n 2 tot 4 euro per stuk. Een doosje van 10 ‘double bladed blades’ kost 1 tot 4 euro. Maar dat zijn er dus 10!
  • (Na een beetje oefenen) een gladder scheer resultaat en zachter voor je huid.

De nadelen

  • Het mesje is roestgevoelig, je kan hem niet in de douche laten liggen. Na ieder gebruik moet je het mesje uit het scheermes halen en laten drogen. Dit kost wat meer tijd.
  • Je moet er even aan wennen .
  • Je moet je er even in verdiepen, maar dat is met dit blog opgelost als het goed is!
  • Een krabber is een kleine investering. Het kost tussen de €15 en €35 (maar zijn er natuurlijk ook van €150,-)

Ben je overtuig of in ieder geval een klein beetje nieuwsgierig? Dan probeer ik je hier uit te leggen welke verschillende opties er zijn en hoe jij aan een passende safety razor komt.

Wat is een safety razor?
Het gaat om een metalen handvat of krabber (safety razor) met een verwisselbaar plat mesjes(blades). De krabbers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Eigenlijk werken ze allemaal hetzelfde, je hebt een plat mesjes en dat click of schroef je op het handvat en je bent klaar. Toch zijn er verschillende systemen, een korte uitleg:
– twee delig, je hebt een kop met een handvat/steel en op de steel zit in een schroef waarmee je het bovenste stukje los kan schroeven. Daar plaats je het mesje en je schroeft het weer dicht.
– drie delig, deze is hetzelfde als de tweedelige, alleen kan je ook de baseplate losschroeven. Dit koop je vaak in een set met diverse baseplates, bijvoorbeeld een open en gesloten kam(later meer hierover). Het geeft meer variatie mogelijkheden.
– butterfly. Deze bestaat uit één geheel, op het handvat zit een schroef waarmee de vleugels bovenop open gaan, daar leg je het mes in en je schroeft hem weer dicht.

Schoonmaken en tweedehands kopen
De safety razor is vaak volledig van metaal en super goed schoon te maken waardoor hij echt jaren of zelfs levenslang mee gaat. Maar hierdoor is hij ook heel goed tweedehands te kopen! Een tweedehands scheermes klinkt een beetje raar en onhygiënisch maar is echt geen probleem.
Tijdens het gebruik volstaat het afspoelen zoals je met een cartridge scheermes ook doet. Na gebruik haal je het mesje eruit en spoel je hem volledig schoon. Je kan het mesjes laten zitten maar ze zijn gewoon van staal en gaan snel roesten, dat bevordert natuurrijk niet het scheer resultaat of de levensduur van het mesje. Wij halen de mesjes er altijd uit en laten het scheermes drogen. Eens in de zoveel tijd zie je dat het scheerschuim een beetje residu achterlaat, dit kan kan schoonmaken met afwasmiddel en een oude tandenborstel.
Een tweedehands scheermes wordt hier een nachtje in een bakje met 70% alcohol gelegd, that’s it!

Open of gesloten kam.
Dit beschrijft in hoeverre het mesje beschermd is door de kop.
Voor dames is een gesloten kam het meest aan te raden. Het is makkelijker scheren en zorgt voor minder ongelukken. Een open systeem wordt vooral door mannen met zware baardgroei gebruikt. Voor de mannen onder jullie, een ander voordeel van een open kam is dat de zeep makkelijker weg gaat, erg handig met dik en veel haar. Er bestaat ook nog een “slent” kop, hierbij staat het scheerblad een klein beetje schuin, hier heb ik geen ervaring mee.

De kop.
Ook zijn er nog verstelbare koppen waarmee je zelf bepaalt hoe agressief het mes scheert. Dit kan handig zijn als je verschillende soorten haren scheert(oksel, bikinilijn en benen bijvoorbeeld).

Double edge of single edge blades?
Een safety razor is meestal een dubbel (DEB scheermesje), dat wil zeggen dat hij aan beide kanten identiek is en dus aan twee kanten te gebruiken. Een single is dat niet, deze zijn veel minder gangbaar.

Maar hoe kom je nooit aan zo’n ding?!
Krabbertjes zijn weer hip aan het worden en je bent niet de enige die hierin geïnteresseerd is, dat maakt het een stuk makkelijker! Losse mesjes zijn bijvoorbeeld te koop bij de Hema. Ook op bol.com staat het vol met verschillende safty razors. Beun koopt ze met name via speciale facebook groepen(bijv https://www.facebook.com/groups/natscheren ), marktplaats of gewoon in de kringloop of de vlooienmarkt.

Mijn persoonlijk favoriet is niet echt een instap mes. Zoals ik eerder schreef hou ik van efficiënt (eigenlijk ben ik gewoon ongeduldig). En ik gebruik het liefst de Merkur Futur, deze kan je los klikken en hoef je niet te schroeven. Daarnaast is hij redelijk zwaar waardoor het scheren makkelijker gaat.

Later meer over scheerzeep en misschien ook wel het open scheermes. Beun zegt dat dit toch echt makkelijker, en vooral efficiënter is(daar hou ik van!!). Maarja, alle verandering kost tijd, dus ik moet eerst nog wennen aan het idee. Met zo’n open mes snij ik toch heel mijn benen open?! Binnenkort meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *